15 Ιουνίου 1878: Υψώθηκε η βρετανική σημαία στη Λάρνακα. Αγόρασαν την Κύπρο από τους Οθωμανούς


Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί, μετά τη συμφωνία με τους Οθωμανούς που την κατείχαν από το 1530.

Το 1878, με το συνέδριο του Βερολίνου, τερματίστηκαν για την Κύπρο τριακόσια χρόνια κυριαρχίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς ο Σουλτάνος συμφώνησε να παραδώσει την Κύπρο στην Αγγλία. Είχε προηγηθεί το 1876 η Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης κατά την οποία η Οθωμανική αυτοκρατορία ανέλαβε δεσμεύσεις προς άλλες μεγάλες δυνάμεις τις οποίες δεν κατάφερε να εκπληρώσει, οπόταν η Ρωσία της κήρυξε πόλεμο το 1877. Εν μέσω αναταραχών στα Βαλκάνια και της πίεσης από την Ρωσία, η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδωσε την Κύπρο στους Βρετανούς με αντάλλαγμα την υποστήριξη τους. To συνέδριο του Βερολίνου άρχισε στις 13 Ιουνίου 1878, κράτησε ένα μήνα και ο οικοδεσπότης Μπίσμαρκ ανέλαβε χρέη προέδρου.

Το συνέδριο άλλαξε τα σύνορα της Βαλκανικής καθώς η Μεγάλη Βουλγαρία διασπάστηκε στα τρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία ανεξαρτητοποιήθηκαν, η Ρωσία κράτησε τα περισσότερα εδάφη που κατέκτησε, αν και ορισμένα επιστράφηκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ η Κύπρος θα κατέληγε στην Αγγλία με καθεστώς εκμίσθωσης. Αντιπολιτευτικά μέσα στην Βρετανία έκαναν λόγο για δυσβάστακτο κόστος συμφωνίας, ενώ η Κύπρος ήταν ένα μικρό νησί χωρίς λιμάνια και με ελονοσία. Η κυβέρνηση απάντησε ότι η κατοχή της Κύπρου δεν αφορούσε τη μεσόγειο, αλλά τις Ινδίες. Στις 12 Ιουλίου οι Βρετανοί ανέλαβαν τη διοίκηση του νησιού και στις 15 Ιουλίου υψώθηκε η βρετανική σημαία στη Λάρνακα και στις 20 Ιουλίου στην Αμμόχωστο.

Με την υπογραφή της μετάβασης της Κύπρου στην Τουρκία, οι Βρετανοί δέχτηκαν να πληρώνουν φόρο υποτέλειας στον Σουλτάνο. Λόγω του Κριμαϊκού πολέμου, η Τουρκία αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς Αγγλία και Γαλλία. Με σκοπό να βοηθήσει την Τουρκία, η Αγγλία αποδέχτηκε να αποδίδει στην Οθωμανική αυτοκρατορία τα καθαρά κέρδη από τα έσοδα της στην Κύπρο. Το ποσό αυτό δεν του το απέδιδαν, αλλά το κατακρατούσαν ως αποπληρωμή των τόκων του οθωμανικού δανείου, στο οποίο ήτανε εγγυητές. Το συνολικό ποσό το οποίο έφευγε από την Κύπρο και κατέληγε στους βρετανούς ήταν περίπου 92 χιλιάδες στερλίνες, το μισό του προϋπολογισμού της Κύπρου.

Από τα πρώτα χρόνια της οθωμανοκρατίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία ανέκτησε την πολιτική της δύναμη, αφού οι καθολικοί απομακρύνθηκαν. Τον 17ο αιώνα, ο Αρχιεπίσκοπος αναγνωρίστηκε επίσημα από την Υψηλή Πύλη ως μιλετ μπασί, και έκτοτε ήταν ο πολιτικός ηγέτης (εθνάρχης) των Ελλήνων. Η εκκλησία συνεργαζόταν με τους Οθωμανούς σε μια σειρά διοικητικών μέτρων όπως για παράδειγμα στη συλλογή των φόρων. Έτσι κατά την έλευση της Αγγλοκρατίας, η εκκλησία είχε σημαντική οικονομική και πολιτική δύναμη, ενώ είχε επιπλέον και αρκετή κτηματική περιουσία.

H οικονομία της Κύπρου ήταν κατά βάση γεωργική, και οι αγρότες καλλιεργούσαν κριθάρι, σιτάρι, βαμβάκι και αμπέλι. Υπήρχαν μικρές βιοτεχνίες και το εμπόριο γινόταν με τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη. Στην εκπαίδευση υπήρχαν δυο συστήματα, ενα μουσουλμανικό και ένα χριστιανικό, τα οποία έδιναν βάρος στην θρησκευτική εκπαίδευση. Παρότι η εκπαίδευση ήτανε υποχρεωτική, μόνο το 1% του πληθυσμού ήξερε ανάγνωση.

ΠΗΓΗ

ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΥΠΡΙΕ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

file:///C:/Users/HOME%20-%20PC/Desktop/The-Congress-of-Berlin-of-1878-_-its-origins-and-consequences%20(6).pdf

ΠΙΟ ΚΑΤΩ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ 53 ΤΗΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΜΠΑΤΟΥΜ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡ, Η ΑΓΓΛΙΑ ΔΕΝ ΕΝΙΩΘΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΣΙΑ Ή ΠΕΡΣΙΑ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΓΛΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. 

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ 4ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 1878. 

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΤΑΝ ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΙΣ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ, ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ.

 ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ (Η ΑΓΓΛΙΑ) ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ, ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΩΝΤΑΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ.

 Buckle, 298. Και πάλι, υπάρχουν πιο λεπτομερείς διατάξεις σε αυτή τη συμφωνια, και εξηγούνται σε αυτήν την πηγή. 

ΑΥΤΟ ΕΠΕΦΕΡΕ ΕΝΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΩΣ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1870, ΕΙΧΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΕΙΤΕ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΟΥΕΖ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΛΤΑ.. (ΚΑΙ ΕΤΣΙ) ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ

---------------------------------------------------

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

ΔΕΝ ΑΠΕΛΕΦΘΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΠΟΤΕ 

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

=======================================================================

 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ - ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ

 ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2500 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΥΤΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΥΘΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΜΙΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

ΚΥΠΡΙΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ( ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΟΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΑΞΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 12 ΑΞΙΩΝ18 ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ 3 ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ - ΔΗΜΟΤΗ.

 ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΟΥ - ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΚΑΙ ΔΟΛΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΟΥ ΑΠΟΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ ΠΙΣΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ.

 ΔΕΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ, ΠΑΡΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΛΛΟΝ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΑΣ, ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΣΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΥΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΚΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

-----------------------------------------------------------------------------------

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

Νεότερη Παλαιότερη
advertisment